כיצד נציב גבולות שיצרו סביבה נעימה ומקדמת
- Inbar Porat
- 11 ביוני 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 20 ביוני 2024
אנו חיים בעולם של חוקים, של סדר. בו יש התנהגויות שמתקבלות יותר ויש כאלו שפחות. יש חוקים כתובים ומוכרים שחזרו עליהם שוב ושוב- "לא לגנוב" "בלי אלימות" ויש כללים שכנראה אף פעם לא נאמרו לנו, שפשוט למדנו לבד מהתנסויות החיים.
כבר מפעוטות הילדים מתחילים לקלוט אילו התנהגויות הן חיוביות - מקובלות וסוחפות עימן חיוכים ואהבה ואילו התנהגויות מניבות מבטי אכזבה ומהן אנו למודים שכדאי להתרחק.
ככה אנו גדלים ולומדים את הגבולות שלנו, המרחב בו מותר להתנהל בעולם.
כיוונון וסדר מאוד חשובים על מנת להרגיש ביטחון ולהבין מה הציפיות ומה הסכנות במקומות שונים. גבולות הם חיוניים והכרחיים לייצור מרחב בטוח עבור הילד.
בדומה לשאר הכתבות שמתפרסמות כאן בבלוג- השאיפה הכללית היא לפתח ילדים עם חוסן, מתפתחים, כאלו שמבינים את הכללים והנורמות ובתוכם מוצאים את המקום לפרוח ולגדול. הוספתי כאן למטה כמה מההמלצות המרכזיות התורמות ליצירת סביבה נעימה ומקדמת, כזו שיש בה גבולות, בהירות ומקום לביטוי ולצמיחה.
1. בחרו את המלחמות שלכם – לא על כל דבר נגיד לא, בחרו בקפידה את הגבולות. הגבלות מוגזמות עלולות להוביל את הילד להרגיש במרחב צר מידי, בו חושש להתנהל ולהיות חופשי פן יעבור על אחד מהכללים. דבר העלול להוביל להימנעויות או לחילופין לחוסר הקשה ועקיפה של הכללים. ומצד ההורים כאשר הגבולות רבים קשה לאכוף את כולם, כאשר גבול לא נאכף שימו לב שזו פרצה לבאות.
המלצה- בחרו מה חשוב לכם מאוד ושם תשקיעו את האנרגיות.
2. בהירות- ספקו לילד את ההרגשה שיש מי שמכתיב את הנעשה במרחב. שישנה בהירות מה ניתן לעשות במקום בו נמצאים, מה הקודים ההתנהגותיים ומה הציפיות. כך יוכל הילד להבין מראש מה מצופה ממנו, ולא "לחטוף בראש" ללא הכנה או הסבר. אפשר ליצור זאת עם הכנה מראש והסברים קצרים לפני הגעה למקומות. השתדלו מאוד לא להתמקד רק באיסורים, אלא גם לספק הסברים וחלופות מה כן ניתן לעשות.
3. טפחו סביבה מכילה וקשובה שמכירה ומאמתת רגשות- כאשר מתמודדים עם התנגדות או סירוב של ילד, חשוב לקחת בחשבון שכנראה יש לכך סיבה. מאחורי כל צרחה יש צורך. מאבק כוחות לרוב לא מוביל להקשבה מתוך הבנה והפנמה של הגבולות. נסו במקום להגן באופן מידי על הסמכות שלכם ועל הגבול שהצבתם, לעצור, להקשיב ולהבין באמת את האתגרים או החששות הפוקדים את הילד, ולחשוב האם אכן נחצה כאן גבול. זה עשוי לכלול בדיקה על מקור הרגש, לתת לו מקום ושם. בהמשך ניתן לחפש יחד איך יוכל להטיב מצבו בתוך המרחב והגבולות שהגדרתם.
4. ספקו הסברים ורציונל- זה לא שאנחנו אומרים "לא" כי ככה בא לנו, ישן סיבות והסברים. שיתוף של כך אל הילד יפחית את מוקד הכעס מאתנו אל מאורעות החיים שיש להתחשב בהן.
5. זרמו עם הילד בתוך הסדר שקבעתם- נסו לתת הרבה בחירה וגמישות בתוך תבנית העבודה אותה אנו בוחרים. לדוגמא נשאל, "תרצה לרדת איתי במעלית? או לבד במדרגות?". גישה זו מטפחת אוטונומיה ושיתוף פעולה תוך שמירה על המסגרת שנקבעה.
6. טפחו מיומנויות ביטוי – (עוד על הנושא בהרחבה בהמשך!)
ילד שאיננו מדבר בכבוד עדיין כנראה לא למד והפנים כיצד. לכן מוטלת האחריות שלנו ללמד אותו, לעזור לו למצוא את המילים והדרכים להביע את רגשותיו באופן תואם.
לעיתים נתקל בסיטואציות בהן הילד מוציא את תסכולו בצורה לא מכבדת דיו. נסו להימנע ממשחקי כוחות עם הילד והפגנת כוחניות כנגד התנהגויות כאלו. אתם יכולים לעמוד על הגבולות שלכם בצורה מכבדת, ותוך כדי במידה ואתם פנויים לכך- נסו לעזור לילד למצוא את המילים שמתארות את רגשותיו, וביחד עימו להציג אפשרות איך כן ניתן להתבטא ברגעים כאלו, ושהביטוי זוכרה להכרה ואמפתיה מצדכם.
7. חוקים/קודים אוניברסליים– כאשר ישנה דילמה שמקורה מוסרי, כלומר נחצה גבול שהוא בגדר חוק או מוסכמה ידועה, למשל אלימות או גניבה, חשוב להיות איתן ולא מתפשר. אפשר לתת הסברים בכבוד, להכיל את הרגשות שצצים, אבל עקביות היא חיונית, ואין לאפשר התנהגויות שאינן מקובלות.
8. עונשים? – כככל אצבע- נרצה להפחית מתן עונשים ולהגדיל מצבים של הפסדים בגלל התנהגות. אריח על כך בכתבה נפרדת בהמשך. לדוג' מצב של הפסד: בגלל שלא הספקנו להתארגן לשינה מספיק מהר אז לא נספיק היום לשחק משהו ביחד במיטה, אבל בשמחה רבה נעשה את זה מחר.
מזכירה שכדאי לוודא כי מרחב הגירויים שעמדו בפני הילד היו סבירים לגילו ורמת התפתחותו. בנוסף רצוי שתהיה מידתיות ותאום בין העונש למעשה, כלומר קשר לאירוע וקרבה מבחינת תזמון ועוצמה.
9. הקשיבו לאינטואיציה שלכם- זכרו אתם מכירים את הילד בצורה הטובה ביותר, ולעיתים אין כללים שיכתיבו אלה תחושה והרגשה הנובעת מהיכרות עמוקה.
לסיכום זכרו, אנחנו מחפשים מקום טוב באמצע -
נוקשות ומשחקי כח חוזרים ונשנים יכולים לפגוע בקשר ולהוביל לתוצאה הפוכה. מנגד מרחב ללא גבולות, וללא התחשבות של הילד בצרכים של אחרים - הוא גם לא מקום טוב לפיתוח חוסן.
בתקווה והכללים שציינתי מעלה יתנו את הבסיס להבנה - איך מייצרים סביבה טובה מכווננת ומקדמת.

Comments